Λίγες ημέρες χωρίζουν τους μαθητές της Τρίτης Λυκείου από τη λήξη των πανελληνίων εξετάσεων, καθώς το ερχόμενο Σάββατο η αυλαία των πανελλαδικών πέφτει με το μάθημα των Αρχών της Οικονομικής Θεωρίας. Το άγχος, ωστόσο, που διακατέχει τους υποψηφίους αυτές τις ημέρες είναι διάχυτο, καθώς η ύλη στην οποία καλούνται να ανταποκριθούν μεγάλη και ο ανταγωνισμός για μια θέση στα τριτοβάθμια ιδρύματα σκληρός.
Το άγχος και η πίεση για τους υποψηφίους, ωστόσο, ξεκινούν πολύ πριν από τις πανελλήνιες. Η περίοδος πριν τις εξετάσεις είναι γεμάτη με στιγμές ατέλειωτης πίεσης και κούρασης, όπως εξάλλου ήταν και όλη η χρονιά που πέρασε. Από το «τρέξιμο» σχολείο - φροντιστήριο είναι που ξεκινάει το άγχος των μαθητών. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και η πίεση από τους γονείς.
Από την άλλη πλευρά το υπουργείο Παιδείας, αντί να κάνει κάτι για να αντιμετωπίσει την κατάσταση, παίρνει μέτρα που είναι σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση: Πρώτον, μειώνει τους εισακτέους κατά 1300 σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Δεύτερον, ανακοινώνει ότι, από το 2006, η βάση για να εισαχθεί ένας μαθητής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα είναι το 10. Αυτά τα μέτρα αγχώνουν ακόμη περισσότερο τους μαθητές και τους γονείς τους. Οι μαθητές και οι καθηγητές αντιμετωπίζουν γενικά τα μέτρα αυτά με καχυποψία. Έχει καταντήσει κουραστικό το σύστημα των εξετάσεων συνεχώς αλλάζει. Αν θέλουν να ασχοληθούν με κάτι, ας ασχοληθούν με το ζήτημα των φροντιστηρίων. Ένα καλό αποτέλεσμα στις εξετάσεις είναι αδύνατο χωρίς τη συμβολή της παραπαιδείας. Με την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα, ένας μαθητής, του οποίου η οικογένεια δεν έχει την οικονομική δυνατότητα για επιπλέον φροντιστήρια ή ιδιαίτερα, είναι λογικό να νιώθει καταδικασμένος ότι θα αποτύχει. Στην περίπτωση αυτή το άγχος του υποψηφίου αυξάνεται, καθώς αυτός νιώθει ότι δεν διαθέτει τις κατάλληλες γνώσεις σε σχέση με τους άλλους υποψηφίους που πηγαίνουν στα φροντιστήρια.
Το σχολείο έχει καταντήσει πλέον αγγαρεία, όταν μαθαίνουμε τα ίδια στο φροντιστήριο. Οι περισσότεροι καθηγητές στηρίζονται στο γεγονός ότι οι μαθητές αποκτούν γνώσεις από το φροντιστήριο και αδιαφορούν να διδάξουν σωστά την ύλη και να την ολοκληρώσουν.
Τέλος, να αναφέρουμε ότι δεν διατίθενται από το κράτος τα απαραίτητα κονδύλια για την Παιδεία. ενώ το 2004 η χρηματοδότηση έφτανε στο 3,51% του ΑΕΠ (Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος), το 2005 μειώθηκε στο 3,47% - πράγμα που σημαίνει ότι αυτήν τη χρονιά διατέθηκαν λιγότερα χρήματα για τα σχολεία. Αν αυτό συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, τότε τα προβλήματα θα αυξηθούν.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΛΙΑΝΤΗ
No comments:
Post a Comment