Monday, May 21, 2007

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ

ΣΤΑ ΣΥΣΣΙΤΙΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ
Η φτώχεια δεν έχει θρησκεία
Προσφορά αγάπης πάνω από 50 έτη





Στήριξη σε απόρους, ανεξαρτήτως καταγωγής και θρησκευτικών πεποιθήσεων, παρέχει η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης μέσα από τη λειτουργία 14 συσσιτίων. Με τη συνδρομή των πιστών, έχει καταφέρει-μέχρι σήμερα- να επιτελέσει σημαντικό φιλανθρωπικό έργο. Ο πρωτοσύγκελος τής ομώνυμης Μητρόπολης, Ιωάννης Τασιάς, που διαχειρίζεται τον τομέα αυτό δήλωσε:
‘‘Η μητρόπολή μας διαθέτει συσσίτια από την περίοδο τής κατοχής, για να εξυπηρετούνται οι τακτές και έκτακτες ανάγκες συνανθρώπων μας’’ και συνέχισε λέγοντας ότι:‘‘σερβίρονται καθημερινά 150-200 μερίδες σε απόρους. Ο κόσμος συνεισφέρει, αναλόγως με τις οικονομικές δυνατότητες που έχει ο καθένας’’.
Βέβαια, στα συσσίτια δεν προσέρχονται μόνο ομόδοξοι και ομογενείς, αλλά και άτομα κάθε εθνικότητας και θρησκευτικής πεποίθησης, όπως είπαμε παραπάνω. Η υπεύθυνη στο συσσίτιο «Στέγη Αγάπης» τού ιερού ναού τής Παναγίας Δεξιάς, κα Βάνα Παπαδοπούλου τόνισε ότι:‘‘Η «Στέγη Αγάπης» λειτουργεί δέκα χρόνια με πρωτοβουλία τού πατρός Γεωργίου Χειλά. Τα άτομα που χρήζουν βοηθείας πρέπει να προσκομίσουν χαρτί από την πρόνοια, δηλαδή βιβλιάριο απορίας, για να τους χορηγήσουμε τρόφιμα. Οι άνθρωποι που έρχονται εδώ είναι και ξένοι και αλλόθρησκοι. Άλλωστε, αυτό δε μας ενδιαφέρει».
Αξιοσημείωτο είναι ότι ενδύματα δε γίνονται δεκτά πλέον, γιατί μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή απόρων. ‘‘Παλαιότερα, δεχόμασταν ρούχα, όμως για ευνόητους λόγους, όπως είναι η πιθανότητα να εκδηλωθεί πυρκαγιά δεν ισχύει πια’’, προσέθεσε η κα Παπαδοπούλου. Άτομα, διαφόρων ηλικιών, σιτίζονται εκεί, μεταξύ των οποίων και η 65χρονη κα Ευανθία.
«Εδώ και 10 χρόνια σιτίζομαι στη ‘‘Στέγη Αγάπης’’. Το περιβάλλον είναι φιλόξενο, όμως οι σχέσεις με τους περισσοτέρους είναι τυπικές. Υπάρχουν άνθρωποι με ψυχολογικά προβλήματα, που δύσκολα συναναστρέφεσαι μαζί τους» και συνεχίζει λέγοντας ότι «Παρόλα αυτά, όσον αφορά εμένα, συμμετέχω εθελοντικά, είτε διανέμοντας φαγητό, είτε σκουπίζοντας. Πάντως, αν χρειαστεί μπορώ να κάνω με μεγάλη προθυμία οτιδήποτε άλλο».
Επίσης, μία άλλη άπορη η κα Πηνελόπη που σιτίζεται στη «Στέγη Αγάπης» ανέφερε «Να είναι καλά ο πατήρ Γεώργιος, που ξεκίνησε το συσσίτιο. Πολλοί συνάνθρωποί μας, οι οποίοι ζητούν απλώς ένα πιάτο φαγητό βρήκαν ανακούφιση, όπως εγώ». Ωστόσο, διάφορα συσσίτια προνοούν ακόμα και για άτομα που έχουν ιδιαίτερες παθήσεις, που είτε δεν επιθυμούν, είτε δε μπορούν να μεταβούν εκεί- για οιονδήποτε λόγο. Ως εκ τούτου, μία φορά το μήνα τούς αποστέλλονται τρόφιμα σε συσκευασία.
Κάθε άτομο λαμβάνει τη μερίδα φαγητού που του αναλογεί. Για παράδειγμα, μία τετραμελής οικογένεια θα πάρει τέσσερις μερίδες εκτός από τα περισσεύματα, που πολλές φορές υπάρχουν. Τέτοιες προσπάθειες είναι αξιέπαινες και πρέπει να αναδεικνύονται. Όλοι οφείλουμε να γινόμαστε αρωγοί, προκειμένου να αμβλύνουμε, κατά το δυνατό, τον ανθρώπινο πόνο.

Αλέξανδρος Παπαδόπουλος
Γιώργος Μπατάς

No comments: