Saturday, October 27, 2007

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΟΦΙΑ ΒΕΜΠΟ
Η φωνή της Ελλάδας
Συνέδεσε το όνομά της με το αλβανικό έπος και το ελαφρό τραγούδι





Αύριο συμπληρώνονται 67 χρόνια από το ξημέρωμα της 28ης Οκτωβρίου του 1940, όταν οι ιταλικές δυνάμεις διήλθαν από τα ελληνοαλβανικά σύνορα και η Ελλάδα πέρασε σε εμπόλεμη κατάσταση. Με το έπος του ’40 ταυτίστηκε η φωνή της Σοφίας Βέμπο. Η δημοφιλής καλλιτέχνιδα, ερμηνεύοντας τραγούδια όπως «Παιδιά της Ελλάδος παιδιά» και «Βάζει ο Ντούτσε την στολή του», εμψύχωνε τους Έλληνες στρατιώτες και συγχρόνως σατίριζε τους κατακτητές. Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες από τα στόματα των μαθητών και από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς ακούγονται τα τραγούδια της που μας θυμίζουν τις ένδοξες στιγμές του έθνους μας και θα εξακολουθούν να ακούγονται όσο υπάρχει ελληνική ψυχή.





Ποια ήταν


Η Σοφία Βέμπο (Έφη Μπέμπο, όπως ήταν το πραγματικό της ονοματεπώνυμο) γεννήθηκε το 1910 στην Καλλίπολη της Ανατολικής Θράκης. Μετά την Μικρασιατική καταστροφή, η οικογένεια της εγκαταστάθηκε στην Λάρισα και μετά στο Βόλο, όπου οι γονείς της εργάστηκαν ως καπνεργάτες.
Το 1930, ξεκινάει τυχαία το τραγούδι σ' ένα ζαχαροπλαστείο της Θεσσαλονίκης για να ενισχύσει οικονομικά το σπίτι της. Το 1933 κατεβαίνει στην Αθήνα και συμμετέχει στην επιθεώρηση «Παπαγάλος 1933». Παράλληλα υπέγραψε και το πρώτο της συμβόλαιο στη δισκογραφική εταιρεία Columbia, ερμηνεύοντας ερωτικά τραγούδια της εποχής που γνώρισαν επιτυχία μεταξύ των οποίων «Κλαις», «Ψαροπούλα» ή «Καινούρια τώρα ζωή».Με την κήρυξη του πολέμου το 1940 ενθάρρυνε τους Έλληνες στρατιώτες μας στο μέτωπο με πατριωτικά και σατυρικά τραγούδια και πρωταγωνίστησε σε επιθεωρήσεις που προσάρμοζαν τα νούμερά τους στην πολεμική επικαιρότητα. Όταν τα ναζιστικά στρατεύματα εισήλθαν στην Αθήνα φυγαδεύτηκε στη Μέση Ανατολή, όπου συνέχισε να τραγουδά για τα εκεί ελληνικά και συμμαχικά στρατεύματα. Έγινε σύμβολο του έθνους, και την χαρακτήρισαν "Τραγουδίστρια της Νίκης".Το 1949 απέκτησε το δικό της θέατρο στην περιοχή του Μεταξουργείου, επαναφέροντας την επιθεώρηση. Ταυτόχρονα, λανσάρισε το «αρχοντορεμπέτικο» τραγούδι. Ποιος δεν έχει σιγοψιθυρίσει την «Ταμπακιέρα»! Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε στις ταινίες «Η προσφυγοπούλα»(1938), «Στέλλα»(1955), όπου τραγούδησε τις μεγάλες επιτυχίες του Μάνου Χατζιδάκι «Ο μήνας έχει 13» και «Το φεγγάρι είναι κόκκινο» και «Στουρνάρα 288»(1959).
Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 αποσύρεται από τα καλλιτεχνικά δρώμενα. Την βραδιά του Πολυτεχνείου (17 Νοεμβρίου 1973) άνοιξε το σπίτι της κι έκρυψε φοιτητές, τους οποίους αρνήθηκε να παραδώσει όταν η ασφάλεια χτύπησε την πόρτα της. Στην προσωπική της ζωή, συμβίωσε με τον συγγραφέα και στιχουργό Μίμη Τραιφόρο, με τον οποίο παντρεύτηκαν το 1957.Η Σοφία Βέμπο έκλεισε για πάντα τα μάτια της στις 11 Μαρτίου του 1978 και η κηδεία της στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών, μετατράπηκε σε πάνδημο συλλαλητήριο.

Αλέξανδρος Παπαδόπουλος

Wednesday, October 17, 2007

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΑΞΕΧΑΣΤΗ
Μελίνα για πάντα
87 χρόνια από την γέννηση της αιώνιας Ελληνίδας





Έζησε με πάθος. Γεννήθηκε σταρ. Στο θέατρο και τον κινηματογράφο αποτυπώθηκε η εντυπωσιακή προσωπικότητά της. Έλαμψε στην Αμερική και στην Ευρώπη. Τόλμησε και αντιστάθηκε στην δικτατορία των συνταγματαρχών. Θυσίασε την μεγάλη της αγάπη, την υποκριτική για χάρη της πολιτικής. Κατάφερε να γοητεύει τους πάντες ακόμα και αυτούς που δεν την συμπαθούσαν. Τα οράματά της έγιναν και δικά μας. Η μία και μοναδική Μελίνα Μερκούρη, σημάδεψε τον 20ό αιώνα και αποτελεί έναν από τους σύγχρονους μύθους της Ελλάδας. Στις 18 Οκτωβρίου συμπληρώνονται 87 χρόνια από την γέννηση της τελευταίας Ελληνίδας θεάς. Και η ζωή της μοιάζει με παραμύθι.






Γεννήθηκε Ελληνίδα και πέθανε Ελληνίδα



Η Μελίνα Μερκούρη γεννήθηκε στις 18 Οκτωβρίου του 1920 στην Αθήνα. Ο πατέρας της Σταμάτης Μερκούρης ήταν βουλευτής, ενώ ο παππούς της Σπύρος Μερκούρης υπήρξε δήμαρχος Αθηνών για 30 χρόνια. Αποφοίτησε από την δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου και το 1944 πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο με το έργο του Αλέξη Σολομού «Το μονοπάτι της λευτεριάς». Πρωταγωνιστεί μετέπειτα σε κλασικά έργα. Το 1955 κάνει την παρθενική της εμφάνιση στον κινηματογράφο με την ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη «Στέλλα». Το 1956 γνωρίζει τον Αμερικανό σκηνοθέτη Ζυλ Ντασέν και ενώνονται στην ζωή και την τέχνη. Το 1960 πρωταγωνιστεί στο φιλμ «Ποτέ την Κυριακή» του Ντασέν και καθιερώνεται παγκόσμια. Στα χρόνια της χούντας της αφαίρεσαν την ελληνική ιθαγένεια για πολιτικούς λόγους και κατοικεί αναγκαστικά στο εξωτερικό μέχρι την μεταπολίτευση. Από το 1974 ασχολείται με την πολιτική και το 1977 εκλέγεται βουλευτής ΠΑΣΟΚ στην εκλογική περιφέρεια του Πειραιά και από το 1981 μέχρι το 1989 υπηρετεί το υπουργείο Πολιτισμού και ένας από τους βασικότερους στόχους της ήταν ο επαναπατρισμός των Ελγινείων μαρμάρων του Παρθενώνα. Το 1988 χτυπιέται από την επάρατη νόσο και δίνει σκληρή μάχη για έξι ολόκληρα χρόνια. Τον Οκτώβριο του 1993 επιστρέφει στο υπουργείο Πολιτισμού αλλά τα προβλήματα της υγείας της είναι ήδη πολύ σοβαρά. Εισάγεται στο «Μεμόριαλ» της Νέας Υόρκης λίγους μήνες μετά και την Κυριακή 6 Μαρτίου του 1994 «φεύγει» από την ζωή. Η σορός της φτάνει στην Ελλάδα στις 8 Μαρτίου του 1994 και τίθεται σε λαικό προσκύνημα. Την Πέμπτη 10 Μαρτίου του 1994, πραγματοποιείται η νεκρώσιμη ακολουθία στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών και ύστερα χιλιάδες άνθρωποι σιγοψιθυρίζοντας τα τραγούδια της «Αγάπη που΄γινες δίκοπο μαχαίρι» και «Τα παιδιά του Πειραιά», την συνοδεύουν μέχρι το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών όπου θα ενταφιαστεί σε οικογενειακό τάφο με τιμές αρχηγού κράτους. Ο θάνατός της προκάλεσε παγκόσμια συγκίνηση και το κενό που άφησε πίσω της παραμένει δυσαναπλήρωτο.







Αλέξανδρος Παπαδόπουλος

Saturday, October 13, 2007

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ «ΕΦΥΓΕ»…
Τρία χρόνια χωρίς τον Βλάσση
Ο πολυτάλαντος καλλιτέχνης που αγαπήθηκε πολύ





Στις 14 Οκτωβρίου συμπληρώνονται τρία χρόνια από τον ξαφνικό θάνατο του δημοφιλούς ηθοποιού, τραγουδιστή, τηλεπαρουσιαστή και σόουμαν Βλάσση Μπονάτσου. Ποιος να το φανταζόταν πως ένας τόσο ζωντανός άνθρωπος με κέφι, που χάριζε το γέλιο, την χαρά και την αισιοδοξία στους εκατοντάδες θαυμαστές του, θα «έφευγε» από τη ζωή. Όλοι πάγωσαν εκείνο το πρωινό, όταν έμαθαν τα κακά μαντάτα από τα Μ.Μ.Ε. Νόμιζαν πως ήταν φάρσα, σαν κι αυτές που σκάρωνε στην επιτυχημένη εκπομπή του στο MEGA, «Άλλα κόλπα». Αιτία θανάτου του, ήταν η αποφρακτική οιδηματώδης λαρυγγίτιδα. Ο θάνατός του προκάλεσε συγκίνηση σε όλο το πανελλήνιο.

Η ζωή του

Ο Βλάσσης Μπονάτσος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949. Σπούδασε υποκριτική στο Λονδίνο και συνέδεσε την καριέρα του αρχικά με την ροκ ελληνική μουσική τη δεκαετία του ’70, μιας και ήταν ο τραγουδιστής και στιχουργός του συγκροτήματος «Πελόμα Μποκιού». Το συγκρότημα διέγραψε μια σύντομη πορεία, αφήνοντας στην δισκογραφία αρκετές επιτυχίες με μεγαλύτερη τον «Γαρύφαλλο». Σταθμός στην καριέρα του θεωρείται η συμμετοχή του στο μιούζικαλ «Εβίτα» κρατώντας τον ρόλο του «Τσε» το 1981 στο πλευρό της αξέχαστης Αλίκης Βουγιουκλάκη, με την οποία συνδέθηκαν στη ζωή και στο θέατρο για πέντε χρόνια. Θέατρο, σινεμά, τηλεόραση, εμφανίσεις σε σποραδικές μουσικές βραδιές, συνθέτουν την καριέρα του τα επόμενα χρόνια. Ο επόμενος σταθμός στην πορεία του, θεωρείται η συμμετοχή του στην μεγαλύτερη τηλεοπτική επιτυχία «Οι απαράδεκτοι» του MEGA την περίοδο 1991-93. Παντρεύτηκε την κόρη της γνωστής ηθοποιού Ζωής Λάσκαρη, Μάρθα Κουτουμάνου και απέκτησαν μία κόρη, την Ζένια. Απεβίωσε τα ξημερώματα της Πέμπτης 14 Οκτωβρίου του 2004 σε ηλικία 55 ετών και κηδεύτηκε το Σάββατο 16 Οκτωβρίου του 2004 από το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών παρουσία συγγενών, πολλών συναδέλφων του αλλά και απλού κόσμου
.


Αλέξανδρος Παπαδόπουλος

Friday, October 12, 2007

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΑΛΕΞΗΣ ΓΚΟΛΦΗΣ-ΦΟΙΒΟΣ ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ
Καλό τους ταξίδι…
Ο πολιτισμός πενθεί τις απώλειες δύο δημοφιλών ηθοποιών






ΑΛΕΞΗΣ ΓΚΟΛΦΗΣ: Ο θρυλικός «Μανωλιός» της μεγάλης τηλεοπτικής επιτυχίας «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται», που προβλήθηκε την περίοδο 1975-76 από την ΕΡΤ, δεν υπάρχει πια. Ο Αλέξης Γκόλφης απεβίωσε σε ηλικία 59 ετών μόνος και ξεχασμένος τον περασμένο Αύγουστο στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός» έπειτα από οξύ καρδιακό επεισόδιο που είχε υποστεί ενώ η σορός του βρισκόταν στα αζήτητα μέχρι το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης όπου εντοπίστηκε τυχαία στο νεκροτομείο Αθηνών. Η κηδεία του πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα από το νεκροταφείο Ζωγράφου με δαπάνη της ΕΡΤ. Ο αξέχαστος ηθοποιός συμμετείχε και σε πολλές άλλες επιτυχίες της ελληνικής τηλεόρασης. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του κατέληξε φτωχός, αλκοολικός και χρήστης ναρκωτικών. Ζούσε μόνος σε μονοκατοικία στα Κάτω Πατήσια.
ΦΟΙΒΟΣ ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ: Σε ηλικία 81 ετών, «έφυγε» ο στρατευμένος ηθοποιός, αγωνιστής και αντιστασιακός, Φοίβος Ταξιάρχης χθες στο νοσοκομείο από καρδιοαναπνευστικά προβλήματα. Γεννήθηκε το 1926 στην Καλοσκοπή της Φωκίδας. Σπούδασε στη δραματική σχολή του Ωδείου Αθηνών και στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο, περιόδευσε στο εξωτερικό ενώ εισηγήθηκε για την επανασύσταση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) μετά την δικτατορία , μιας και είχε διαλυθεί παράνομα το 1967. Πρωταγωνίστησε σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Δίδαξε υποκριτική σε αρκετές δραματικές σχολές. Υπήρξε μέλος του ΣΕΗ και πάντα παρών στους επαγγελματικούς αγώνες του κλάδου του. Θα κηδευτεί αύριο στις 11 το πρωί από το κοιμητήριο Καισαριανής.

Αλέξανδρος Παπαδόπουλος