Tuesday, September 18, 2007

ΠΟΛΙΤΙΚΟ

ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2007
Στον απόηχο της αναμέτρησης
Ισχνή νίκη της ΝΔ-Ζήτημα ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ μετά την ήττα του-Ενίσχυση των μικρών κομμάτων







Οι εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου πέρασαν στην Ιστορία. Με οριακή αυτοδυναμία η ΝΔ αναδείχθηκε νικήτρια. Ο λαός έδωσε μία δεύτερη ευκαιρία στον Κώστα Καραμανλή παρόλο που προηγήθηκαν οι πυρκαγιές, τα σκάνδαλα με τους κουμπάρους , τα ομόλογα και τις υποκλοπές, να κυβερνήσει για δεύτερη φορά. Έτσι για να αξιοποιήσει την ευκαιρία πρέπει να επιτελέσει με γοργούς ρυθμούς το έργο που έχει μπροστά του. Το ΠΑΣΟΚ έχασε το στοίχημα των εκλογών αφού δεν κατάφερε να πείσει τους ψηφοφόρους πως μπορεί να κυβερνήσει. Η αντιπολίτευσή του δεν αναγνωρίστηκε, αποδείχτηκε λίγη την τελευταία τριετία και ηττήθηκε. Το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβασαν τα ποσοστά τους από την ψήφο διαμαρτυρίας ή των δυσαρεστημένων από το ΠΑΣΟΚ. Ο ΛΑΟΣ κατάφερε να μπει στη Βουλή διαμορφώνοντας καινούρια δεδομένα στην πολιτική ζωή. Η Δημοκρατική Αναγέννηση του Στέλιου Παπαθεμελή συγκέντρωσε μικρό ποσοστό και δεν κατάφερε να μπει στο Κοινοβούλιο.
Το θέμα είναι πως η νίκη της ΝΔ επισκιάστηκε από τις ραγδαίες εξελίξεις που εκτυλίσσονται στο ΠΑΣΟΚ αυτές τις ώρες. Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έθεσε το ζήτημα διαδοχής, ανακοινώνοντας από το Ζάππειο με αρχηγικό στυλ πως θα είναι παρών γιατί στο ΠΑΣΟΚ αρμόζει καλύτερη τύχη. Ο Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε να κριθεί από τη βάση του κόμματος. Το πολιτικό θερμόμετρο έχει ανεβεί στο κόκκινο. Ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης, με τα υπουργεία να συγχωνεύονται και να εισβάλλει η γενιά των «σαραντάρηδων», έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα.
Οι επόμενες ημέρες για το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, θα είναι κρίσιμες αλλά και ιστορικές. Η νέα κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή δε σηκώνει περίοδο χάριτος. Τα αριστερά κόμματα αν το φέρουν οι συγκυρίες και ενωθούν, θα διαμορφωθεί εκ νέου το πολιτικό σκηνικό.



Αλέξανδρος Παπαδόπουλος

Tuesday, September 11, 2007

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

11η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2001
Η ημέρα που άλλαξε τον κόσμο
Τελετή μνήμης θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο μοιραίο σημείο






Ήταν Τρίτη 11 του Σεπτέμβρη του 2001 και ώρα 08.46, τοπική ώρα, όταν δύο αεροσκάφη πλήγωσαν το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, τους δίδυμους πύργους, στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης και ένα ακόμη ταυτόχρονα, έπληξε το στρατιωτικό της κέντρο. 2.700 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους θεώρησε ως υπεύθυνο για την παγκόσμια αυτήν τραγωδία, τον Οσάμα Μπιν Λάντεν. Κήρυξε έτσι την έναρξη του πολέμου κατά της τρομοκρατίας. Η 11η Σεπτεμβρίου άλλαξε τα δεδομένα σε όλον τον πλανήτη. Ο πόλεμος στο Ιράκ, διχάζει τις ΗΠΑ.
Σήμερα ακριβώς έξι χρόνια μετά, έχει προγραμματιστεί να τηρηθεί στην Νέα Υόρκη, τεσσάρων λεπτών σιγή στη μνήμη των θυμάτων, ενώ οι συγγενείς και οι φίλοι θα εναποθέσουν λουλούδια στο σημείο που κάποτε δέσποζαν οι δίδυμοι πύργοι αφού θα χτυπήσουν πρώτα οι καμπάνες την ώρα ακριβώς που το πρώτο αεροπλάνο προσέκρουσε στο Βόρειο Πύργο. Ο δήμαρχος της πόλης Μάικλ Μπλούμπεργκ, έχει οριστεί να ανοίξει την τελετή. Οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου έχουν σημαδέψει το 81% των Αμερικανών μιας και θεωρείται το σπουδαιότερο ιστορικό γεγονός που βίωσαν. Χιλιάδες κάτοικοι υποφέρουν από αναπνευστικά προβλήματα ύστερα από την εισπνοή της σκόνης που άφησαν οι δίδυμοι πύργοι. Δύο πυροσβέστες σκοτώθηκαν πρόσφατα όταν ουρανοξύστης που δεν είχε κατεδαφιστεί την 11η Σεπτεμβρίου, κάηκε.
Η τραγωδία στις ΗΠΑ συντάραξε την παγκόσμια ισορροπία σε πολιτικό, οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο. Η κρίση εξελίχθηκε σε διάσωση, έρευνα , πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.
Λίγες ημέρες πριν την έκτη επέτειο, ο Οσάμα Μπιν Λάντεν εμφανίστηκε μετά από αρκετό καιρό μέσα από βιντεοσκοπημένο μήνυμα. Αναφέρθηκε στην 11η Σεπτεμβρίου και υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ αποδείχθηκαν τρωτές και ας θεωρείται η μεγαλύτερη δύναμη στον κόσμο.
Πέρασαν κιόλας έξι χρόνια. Όσα και αν ακόμη περάσουν, δεν πρόκειται να σβηστούν από την μνήμη του κόσμου, οι εικόνες καταστροφής που ακολούθησαν μετά την πτώση των δίδυμων πύργων, το αχνό τριανταφυλλί και πορτοκαλί χρώμα του ουρανού εκείνη τη στιγμή και τις χιλιάδες αθώες ανθρώπινες ψυχές που χάθηκαν τόσο άδικα.

Αλέξανδρος Παπαδόπουλος

Friday, September 7, 2007

ΔΙΕΘΝΕΣ

ΘΡΗΝΕΙ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
«Ρέκβιεμ» για τον Λουτσιάνο Παβαρότι
Αύριο η κηδεία του από τον Καθεδρικό Ναό της Μόντενα




Ένας από τους κορυφαίους τενόρους της όπερας που σημάδεψε με το ταλέντο του τον περασμένο αιώνα, δεν υπάρχει πια. Ο Λουτσιάνο Παβαρότι «έφυγε» από τη ζωή χθες το πρωί στο σπίτι του στη Μόντενα της Ιταλίας σε ηλικία 71 ετών, ύστερα από άνιση μάχη με την επάρατη νόσο. Από σήμερα το πρωί η σορός του εκτίθεται σε δημόσιο προσκύνημα στον Καθεδρικό Ναό της Μόντενα παρουσία χιλιάδων ατόμων, ενώ αύριο θα πραγματοποιηθεί η κηδεία του από τον ίδιο ναό.

Ποιος ήταν

Ο Λουτσιάνο Παβαρότι για περισσότερα από 40 χρόνια, διέπρεψε στην όπερα με την εκπληκτική φωνή και τον πληθωρικό του χαρακτήρα. Γεννήθηκε στη Μόντενα της Ιταλίας στις 12 Οκτωβρίου του 1935. Ο πατέρας του ήταν αρτοποιός και η μητέρα του καπνεργάτρια. Από μικρός ξεχώριζε για τις φωνητικές του ικανότητες και έτσι τραγούδησε σε μια χορωδία για πρώτη φορά έχοντας στο πλευρό του τον πατέρα του Φερνάντο, ο οποίος λάτρευε την όπερα μιας και τραγουδούσε ερασιτεχνικά. Ο Παβαρότι έκανε τη πρώτη του επαγγελματική εμφάνιση το 1961 στην όπερα του Πουτσίνι La Boheme, ερμηνεύοντας τον ρόλο του Ροντόλφο. Παράλληλα την ίδια χρονιά κέρδισε στο διεθνή μουσικό διαγωνισμό «Achille Peri». Τα επόμενα χρόνια , η πορεία του ακολουθεί μια αύξουσα πορεία. Το ταλέντο του αναγνωρίζεται από όλη την Ευρώπη. Εμφανίστηκε στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές σκηνές και τιμήθηκε με πέντε βραβεία Γκράμι. Έγινε ευρύτερα γνωστός συμμετέχοντας στους «Τρεις Τενόρους» μαζί με τον Χοσέ Καρέρας και τον Πλάθιντο Ντομίνγκο. Τον Φεβρουάριο του 2006, εμφανίστηκε για τελευταία φορά στη σκηνή, στην τελετή λήξης των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Τορίνο. Είχε παντρευτεί δύο φορές και είχε αποκτήσει τέσσερα παιδιά. Τον Ιούλιο του 2006 είχε εγχειριστεί στην Νέα Υόρκη ενώ τον περασμένο Αύγουστο εισήχθη στο νοσοκομείο της Μόντενα και πήρε εξιτήριο στα τέλη του ίδιου μήνα. Πίστευε πως θα κατάφερνε να ξεπεράσει το σοβαρό πρόβλημα υγείας που τον ταλαιπωρούσε, αλλά η ζωή τα είχε σχεδιάσει αλλιώς… Ο μεγάλος τενόρος κατόρθωσε να φέρει την οπερατική μουσική κοντά στο πλατύ κοινό. Κι έτσι σύσσωμο τον αποχαιρετά με δάκρυα. Με την απώλειά του, ο Παβαρότι αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό και στην περίπτωσή του ισχύει πραγματικά το «ουδείς αναντικατάστατος».

Αλέξανδρος Παπαδόπουλος

Thursday, September 6, 2007

ΕΛΕΥΘΕΡΟ

«ΔΑΓΚΩΤΟ» ΣΤΗΝ ΚΩΜΩΔΙΑ
Η κάλπη στον κινηματογράφο
Εύστοχο και διαχρονικό το χιούμορ ταινιών του παλιού ελληνικού κινηματογράφου με θέμα τις εκλογές




Για τις 16 του Σεπτέμβρη έχει οριστεί το «ραντεβού» των Ελλήνων με την κάλπη για την εκλογή νέας κυβέρνησης. Έτσι κατά τη διάρκεια κάθε προεκλογικής περιόδου, έρχονται πάντα στη μνήμη μας κάποιες αξέχαστες ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου που είχαν ως θέμα τους τις εκλογές. Το χιούμορ τους αξεπέραστο και τα μηνύματά τους διαχρονικά. Χιούμορ που το προτιμούν όλοι, άσχετα αν χωρίζονται σε «δεξιούς», «αριστερούς» ή «κεντρώους». Ποιος δε θυμάται άλλωστε τον «Μαυρογιαλούρο» ή την «Κυρία δήμαρχο»; Μια αναδρομή λοιπόν σε μεγάλες στιγμές της ελληνικής κωμωδίας…
Το 1954 συναντάμε στην ταινία «Θανασάκης ο πολιτευόμενος», τον Ντίνο Ηλιόπουλο να υποδέχεται την αδερφή του από την Ελβετία μαζί με τον αρραβωνιαστικό της, ο οποίος έχει πάθος με την πολιτική και με την βοήθεια του κουνιάδου του κατεβαίνει σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις ανεπιτυχώς. Το συγκεκριμένο φιλμ μάλιστα, παραμένει ως η καλύτερη ηθογραφία των προσβεβλημένων από το μικρόβιο της πολιτικής και των επαγγελματιών πολιτευτών. Μερικά χρόνια αργότερα, το 1961 πάλι ο Ντίνος Ηλιόπουλος στο έργο «Ζητείται ψεύτης», υποδύεται έναν εκ φύσεως ψεύτη και έτσι προσλαμβάνεται ως ιδιαίτερος γραμματέας στο γραφείο του βουλευτή Φερέκη(Παντελής Ζερβός). Η Γεωργία Βασιλειάδου και ο Βασίλης Αυλωνίτης στην ταινία «Η κυρία δήμαρχος»(1962), παριστάνουν τους ιδιοκτήτες εστιατορίων σε ένα παραθαλάσσιο χωριό και οι κόντρες τους δεν έχουν τέλος. Τα πνεύματα οξύνονται περισσότερο όταν και οι δύο αποφασίζουν να βάλουν υποψηφιότητα για τη θέση του δημάρχου. Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας ως υπουργός Μαυρογιαλούρος, στο φιλμ «Υπάρχει και φιλότιμο»(1965),ανακαλύπτει μετά από μια περιοδεία στην εκλογική του περιφέρεια τις απάτες των υποτιθέμενων έμπιστων συνεργατών του και αποφασίζει για λόγους αξιοπρέπειας να παραιτηθεί. Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος υποδυόμενος τον Κοσμά Σκούταρη, κομματάρχη ενός νησιού στην ταινία «Τζένη-Τζένη»(1966), προσπαθεί να κάνει ότι είναι δυνατόν για να μπει στη Βουλή ο Γκόρτσος ενώ ο πολιτικός του αντίπαλος, εφοπλιστής Μίλτος Κασσανδρής(Λάμπρος Κωνσταντάρας) κατεβάζει για υποψήφιο στις βουλευτικές εκλογές τον ανιψιό του Νίκο Μαντά (Ανδρέας Μπάρκουλης) ο οποίος παντρεύεται την κόρη του Σκούταρη, Τζένη(Τζένη Καρέζη) ύστερα από προτροπή του θείου του μιας και κινδύνευε να χάσει τις εκλογές, έτσι ώστε να εξουδετερώσει την πολιτική αντίδραση του Κοσμά με αντάλλαγμα επίσης την πληρωμή εκ μέρους των χρεών του. Στο έργο «Η βουλευτίνα»(1966), βλέπουμε την Ρένα Βλαχοπούλου να αναλαμβάνει την προεκλογική εκστρατεία του αρραβωνιαστικού της Περικλή Αράπη(Σταύρος Ξενίδης), ο οποίος χάνει όμως τις εκλογές σε αντίθεση με την Ρένα που εκλέγεται πρώτη βουλευτής αφού ο θείος της, πολιτικός καριέρας, , που είχε ξαναεκλεγεί βουλευτής στο νησί και την είχε συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιό του ως επιλαχούσα,πεθαίνει ξαφνικά, παίρνοντας τη θέση του η Ρένα.






Αλέξανδρος Παπαδόπουλος