¨ΧΕΛΙΔΟΝΙΣΜΑΤΑ¨, ΤΑ ...
ΚΑΛΑΝΤΑ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ

του Σωκράτη Χουρουζίδη
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος τα ¨Χελιδονίσματα¨ αναβίωσαν σε πολλές περιοχές του Νομού Σερρών.
Το έθιμο έχει τις ρίζες του στα Βυζαντινά χρόνια, όταν ο μήνας Μάρτιος θεωρούνταν ο πρώτος μήνας του έτους και επιβάλλει, κάθε πρώτη του Μάρτη, τα μικρά παιδιά να ξεχύνονται στους δρόμους και να καλωσορίζουν την άνοιξη, ψάλλοντας τα «Χελιδονίσματα» και φορώντας «μάρτηδες» στους σπιτονοικοκύρηδες.
Τα παιδιά, που ψάλλουν τα χελιδονίσματα κρατούν στα χέρια τους μια σύνθεση με λουλούδια κι ένα ομοίωμα χελιδονιού, η οποία συμβολίζει την αναγέννηση της φύσης και ψάλλουν από πόρτα σε πόρτα τα γνωστά «κάλαντα της άνοιξης». Όσοι, τώρα, ακούσουν τα κάλαντα προσφέρουν στα παιδιά αυγά, τα οποία συμβολίζουν τη γονιμότητα.
Το πανάρχαιο αυτό έθιμο αναβίωσε σε πολλές περιοχές του Νομού Σερρών φέτος, την πρώτη του Μάρτη, ενώ την Κυριακή που μας πέρασε το έθιμο αναβίωσε για πρώτη φορά στο Νέο Σούλι Σερρών, από τα παιδιά του Πολιτιστικού Συλλόγου. Όπως δήλωσε, μάλιστα, το μέλος του Συλλόγου, Ευαγγελία Μεσσάικου, στόχος της όλης προσπάθειας είναι να καθιερωθεί το έθιμο και κάθε χρόνο τα παιδιά στο Νέο Σούλι να ψάλλουν τα «Χελιδονίσματα» με δική τους πρωτοβουλία, όπως άλλωστε γινόταν κατά το παρελθόν στην περιοχή.
Παρακάτω σας παραθέτουμε μερικούς στίχους από τα «Χελιδονίσματα», γνωστά και ως «Κάλαντα της Άνοιξης»:
απ’ τη Μαύρη Θάλασσα,
θάλασσα κι αν πέρασε,
έκατσε και λάλησε.
Έμαθε τα γράμματα,
γράμματα σπουδάγματα,
γράμματα ελληνικά
που μαθαίνουν τα παιδιά,
τα παιδιά από το δάσκαλο.
«Δάσκαλος μας έστειλε
να μας δώστε πέντε αυγά.
Κι αν δεν δίντε πέντε αυγά,
παίρνουμε την κλωσσαριά
να γεννά και να κλωσά
και να σέρνει τα πουλιά».