Thursday, February 15, 2007

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ


Γράφει ο Σωκράτης Χουρουζίδης

Πέφτει ο υδράργυρος σε όλη τη χώρα, την ίδια στιγμή που το πολιτικό θερμόμετρο «έχει χτυπήσει κόκκινο».

Σε λευκό κλοιό βρίσκεται η Αττική, καθώς και οι ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας, τις τελευταίες ημέρες. Λευκό, επίσης, είναι το τοπίο και στα βουνά της Εύβοιας, αλλά και στην Αρκαδία.

Στην πολιτική σκηνή, ωστόσο, ο υδράργυρος έχει ανέβει στα ύψη, στον απόηχο της πρότασης μομφής που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης, την Παρασκευή.

«Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους» δήλωσε, χαρακτηριστικά, ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής. Δε διευκρίνισε, ωστόσο, ποια θα είναι, ακριβώς, αυτή η ώρα και η εκλογολογία στα ΜΜΕ και στα πολιτικά πηγαδάκια καλά κρατεί…

Πέρα από την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, που βρίσκεται σε ετοιμότητα ενόψει του χιονιά, λοιπόν, σε ετοιμότητα βρίσκονται και οι βουλευτές μας, καθώς και οι εν δυνάμει υποψήφιοι βουλευτές για τις εθνικές εκλογές.

Το 2007 έχει πλέον ανακηρυχθεί προεκλογικό έτος. Και να φανταστείτε ότι μόλις πριν από 4 μήνες είχαμε δημοτικές εκλογές.

Το ενδεχόμενο πρόωρης διεξαγωγής των εθνικών εκλογών, ωστόσο, δε φαίνεται να αρέσει καθόλου στους Υπουργούς μας. Γιατί άραγε;

Στον απολογισμό της πρότασης μομφής, τώρα, κερδισμένο φαίνεται πως βγήκε το κόμμα του ΠΑΣΟΚ, καθώς πέτυχε τη συσπείρωση που επιθυμούσε.

Κερδισμένη της υπόθεσης και η κρατική τηλεόραση, καθώς για τρεις ημέρες οι τηλεθεατές παρέμεναν συντονισμένοι στην ΕΡΤ, παρακολουθώντας, με κομμένη την ανάσα το πολιτικό τηλε-ριάλιτι που μεταδιδόταν απευθείας από τη Βουλή.

Αποκορύφωμα του πολιτικού τηλε-ριάλιτι, μάλιστα, η στιγμή που ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής απηύθυνε το λόγο στον κο Γιώργο Παπανδρέου, λέγοντας, χαρακτηριστικά: «Γιώργο είσαι εδώ, γιατί θα έχανες». Ακολούθησε μια αντιπαράθεση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, που
κυριολεκτικά μας καθήλωσε.

Και αυτή είναι μόνο η αρχή…

Υ.Γ. Περισσότερες "ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ" την επόμενη εβδομάδα

Saturday, February 10, 2007

Σκέψεις μετά από ένα ταξίδι στο Βερολίνο

«Βαριά» τη καρδία

Άποψη της ΑΝΝΑΣ ΧΑΤΖΗΠΑΥΛΟΥ


Η Γερμανία αναλαμβάνει από 1 Ιανουαρίου 2007 την Ευρωπαϊκή προεδρία. Ένα πρόσφατο ταξίδι στο πανέμορφο και αγαπημένο Βερολίνο τη περίοδο των εορτών, καθώς και συζητήσεις με φίλους και γνωστούς που το έχουν επισκεφτεί, μου έδωσαν την αφορμή να κάνω «βαριά» και όχι «ελαφριά τη καρδία», τις παρακάτω σκέψεις.
Οι Γερμανοί είναι ευγενικοί – αρκετά ή πολύ δεν έχει τόση σημασία. Εμείς μπορούμε να γίνουμε ανάγωγοι, αυτοί όχι. Είναι αρκετά πρόθυμοι, αρκετά εξυπηρετικοί και πολύ εργατικοί. Έχουν μάθει να σέβονται τους νόμους, να περιμένουν χωρίς να απαιτούν, να προγραμματίζουν το μέλλον. Τους έχουν μάθει να υπακούν, να δουλεύουν και να σκέπτονται συλλογικά. Ίσως πιο απλά από ότι εμείς. Είναι έξυπνοι αλλά σίγουρα δεν έχουν τη εφευρετικότητα του Έλληνα, την καπατσοσύνη του, την ευελιξία του. Και μάλλον δε χρειάζεται να τα έχουν. Το κράτος τους μεριμνά για όλα. Κι’ έτσι αυτοί ενεργούν ακολουθώντας συγκεκριμένες νόρμες και καλούπια. Εμείς δε χωρέσαμε ποτέ σε καλούπια.
Οι Γερμανοί έχουν τον συνδυασμό που λείπει από εμάς. Είναι εργατικοί και πειθαρχημένοι. Και γι’ αυτό πρόκοψαν. Η ταχύτατη πρόοδος ενός ολόκληρου λαού δεν οφείλεται τόσο στο δαιδαλώδη τρόπο σκέψης του ή στη ταχύτητα εναλλαγής των στροφών του εγκεφάλου του, όσο στην επίκτητη ικανότητα του να δέχεται εντολές και να τις εκτελεί με ακρίβεια. Αυτό άλλοτε φέρνει καλά και άλλοτε άσχημα αποτελέσματα. Ίσως να εξηγεί εν μέρει το γιατί αφέθηκαν τόσο εύκολα στο παραμύθιασμα του Χίτλερ και έκαναν το όραμα του γελοίου στρατηγίσκου, περί ανωτερότητας της αρείας φυλής, δικό τους όραμα. Ένας ολόκληρος λαός παρασύρθηκε, στιγματίστηκε, εγκλημάτισε, βασάνισε και βασανίστηκε γιατί δεν έμαθε να έχει αυτόνομη σκέψη.
Και το παρελθόν τους βέβαια από την εποχή του Φρειδερίκου Γουλιέλμου Α, του «βασιλιά λοχία», που είχε κατασκευάσει τείχος για να μη ξεφεύγουν οι επιστρατευμένοι κάτοικοι από τη πόλη, είχε προετοιμάσει τη νεότερη ιστορία. Οι μονάρχες και οι τύραννοι θέλουν υποταγμένους υπηκόους. Γι’ αυτό στο τόπο μας ποτέ δεν άντεξε η μοναρχία. Που να βάλουμε βασιλιά στο κεφάλι μας. Εδώ κατορθώσαμε να διώξουμε τον Τούρκο κατακτητή μετά 400 χρόνια σκλαβιάς, θ’ αντέξουμε στις πλάτες μας βασιλιά ή δικτάτορα; Ούτε τα κανόνια μας τρομάζουν ούτε τα τανκς. Είμαστε πολύ περήφανοι για να υποταχθούμε. Και πολύ εγωϊστές για να ακούμε και να υπακούμε. Στο αρχαίο παρελθόν μας γεννήθηκαν οι έννοιες δημοκρατία και διάλογος. Στις μέρες μας τη δημοκρατία τη ντύσαμε με ξεχειλωμένα φουστάνια για να χωράει την ασυδοσία, ενώ τον διάλογο τον έχουμε σημαία για να μη κάνουμε τη δουλειά μας σωστά και για να μην αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Η αλήθεια είναι ότι δε θέλουμε να παίρνουμε εντολές από κανένα, να μη μας λέει κανείς τι να κάνουμε. Δε δεχόμαστε αρχηγό στο κεφάλι μας να μας κάνει κουμάντο, γιατί εμείς ξέρουμε καλύτερα από τον καθένα το «σωστό».
Το φαινόμενο δεν είναι σύγχρονο. Από την εποχή της έχθρας της Αθήνας με τη Σπάρτη, από την επανάσταση του 21, αλλά και από τη νεότερη ιστορία μας όταν κάποιος πήγαινε να ξεχωρίσει από το πλήθος, όταν πήγαινε για αρχηγός, τον έτρωγε η «μαρμάγκα» και το μαύρο το σκοτάδι. Ένα «γιατί» ήταν πάντα η υπόθεση. «Γιατί αυτός και όχι εγώ;». Ή όλοι θα δοξαστούν ή κανείς. Το μεγαλείο το έχουμε μέσα μας. Και την έπαρση. Αν δε μπορούμε να ξεχωρίσουμε εμείς, δε θα ξεχωρίσει κανείς. Δεν είναι τυχαίο που οι Έλληνες διαπρέπουν παντού ανά τον κόσμο εκτός από τον τόπο τους. Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδάς, Αυστραλία, Μ. Βρετανία, Ρωσία, Ελβετία, όπου και να βρεθούν οι Έλληνες προοδεύουν. Βρίσκονται μακριά από τους επίδοξους αντιπάλους τους, από τα καρφώματα και τα κυκλώματα και κάνουν θαύματα. Οι Γερμανοί κάνουν θαύματα στον τόπο τους και αυτή τελικά είναι η διαφορά. Αντί να ασχολούνται με το τι κάνει ο διπλανός τους και να του βάζουν τρικλοποδιές, κοιτάζουν μόνο να κάνουν τη δική τους δουλειά σωστά. Έτσι το κράτος τους πηγαίνει μπροστά και αυτοί απολαμβάνουν συλλογικά το θαύμα της τεχνολογικής ανάπτυξης που έχουν πετύχει, με μια απαράμιλλη ποιότητα ζωής.

Saturday, February 3, 2007

ΔΙΧΑΖΟΥΝ ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Στον αέρα η εξεταστική του Ιουνίου

Η Δ.Α.Π.-Ν.Δ.Φ.Κ. τάσσεται υπέρ των αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση και κατά των καταλήψεων - Η Π.Κ.Σ. επικροτεί τις κινητοποιήσεις - Η ΠΑ.Σ.Π εμφανίζεται διχασμένη, λόγω της στάστης του αρχηγού

Γράφει ο Σωκράτης Χουρουζίδης

Αναβρασμός επικρατεί στην πανεπιστημιακή κοινότητα, καθώς στον αέρα βρίσκεται η εξεταστική του Ιανουαρίου σε περισσότερες από 300 σχολές, που τελούν υπό κατάληψη σε όλη τη χώρα. Μεταξύ αυτών και η σχολή της Σ.Τ.Ε.Φ. του Τ.Ε.Ι. Σερρών, στην οποία οι φοιτητές έχουν βάλει «λουκέτο», διαμαρτυρόμενοι για την αναθεώρηση του άρθρου 16 και τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο Νόμο-Πλαίσιο για την παιδεία.
Με αφορμή τις καταλήψεις, μάλιστα, τεταμένη είναι η κατάσταση μεταξύ των εκπροσώπων των φοιτητικών παρατάξεων. Η φοιτητική παράταξη της Δ.Α.Π.-Ν.Δ.Φ.Κ. τάσσεται υπέρ των αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση και κατά των καταλήψεων, την ίδια ώρα που η Π.Κ.Σ. επικροτεί τις κινητοποιήσεις. Από την άλλη πλευρά, η προσκείμενη στο ΠΑΣΟΚ φοιτητική παράταξη της ΠΑ.Σ.Π εμφανίζεται διχασμένη, ύστερα από την αλλαγή πλεύσης του Γιώργου Παπανδρέου, αναφορικά με το 16.
Σε δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος της Δ.Α.Π.-Ν.Δ.Φ.Κ. του
Τ.Ε.Ι. Σερρών, Κώστας Μεϊντής, χαρακτήρισε επιτακτικές τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, προκειμένου να αναβαθμιστεί η δημόσια παιδεία. Ο Κος Μεϊντής, επίσης, εξαπέλυσε πυρά κατά της ΠΑ.Σ.Π. και της Π.Κ.Σ., επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι προχωρούν σε καταλήψεις του «χαβαλέ», εξυπηρετώντας μικροπολιτικά συμφέροντα.
Πέραν της Δ.Α.Π., αξίζει να αναφέρουμε ότι κατά τον καταλήψεων τίθεται και η πλειοψηφία των πολιτών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης δημοσκόπησης της εταιρίας VPRC για την «Καθημερινή της Κυριακής», το 72% των πολιτών λέει «όχι» στις καταλήψεις σε σχολεία και πανεπιστήμια, ως τρόπο διαμαρτυρίας.

Friday, February 2, 2007

«ΜΟΝΙΜΟΣ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»

Γράφει η Λίλα Βουργαζοπούλου

Κεφάτη, ερωτική, «χαλαρή», καταθλιπτική, λάουτζ, φτωχομάνα, προχώ, εύκολη, ζόρικη, Ψωμιάδης, ‘Άρης, Πάοκ, Ηρακλής, φραπεδοεξάρτηση χειμώνα καλοκαίρι, Τσιμισκή, γόβες , κάστρα, Άνω Πόλη, εικόνες, points of view: διάλεξε Θεσσαλονίκη, διάλεξε ζωή .Μια πόλη γεμάτη χρώματα…
Μια σχέση ασυμβίβαστη, γεμάτη πάθος είναι αυτή που έχουμε με την πόλη μας…την αγαπάμε και μας αγαπάει αφού έχει γωνιές που φιλοξενούν κάθε συναίσθημα ,κάθε στιγμή και κάθε σκέψη μας. Είσαι χαρούμενος; Πας μια βόλτα μέχρι τη Νίκης και την πλατεία Αριστοτέλους… Έχεις διάθεση λίγο μελαγχολική; Μια βόλτα στην παραλία θα σε βοηθήσει να ηρεμήσεις αν δεν βοηθάει η θάλασσα σου έχω και άλλη εναλλακτική, Άνω Πόλη, κάστρα, και όλη η πόλη στα πόδια σου… Μετά από τόσο περπάτημα ήρθε η ώρα να φάμε και κάτι, για να σκεφτώ; Βασικά τι ώρα είναι; Πήγε δέκα; Ωραία προτείνω να ανηφορήσουμε κατά πλατεία Άθωνος, εκεί μπορούμε να βρούμε καλό φαγητό και ζωντανή μουσική… Φύγαμε λοιπόν… Ναι αλλά τι σου ‘χω για μετά; Μετά θα νυχτοπερπατήσουμε προς την περιοχή του λιμανιού, να ακούσουμε «ανεβαστική» μουσική για να ξεχάσουμε τα άγχη και τις στεναχώριες της καθημερινότητας… και αύριο το μεσημέρι θα πάμε στην παραλία της Αρετσούς για μεσημεριανό καφέ, με απίστευτη θέα τη θάλασσα … Θεσσαλονίκη οι δρόμοι, οι διαδρομές, οι βιτρίνες, οι ήχοι, οι άνθρωποι, ότι μας περιβάλλει. Μια πόλη χιλιοτραγουδισμένη και αποτυπωμένη σε πολλούς καμβάδες…